dimecres, 11 de maig del 2011

Què s’ha fet a Riudellots aquests últims anys sobre temes culturals?

A Riudellots de la Selva tenim la sort de tenir un teixit associatiu molt ric i divers, però a vegades sobreutilitzat per l’Ajuntament (com la Fira d’Entitats i d’altres actes) o menyspreat, depenent del tipus d’activitat o d’entitat.


A part de les activitats que ja es promouen des de les associacions, l’Ajuntament també organitza activitats culturals i commemoracions, com és natural, però alguns cops podríem dir que intervenint massa directament o forçant actes no gaire populars (com el tema de la pubilla).


Quan es fan activitats a la Sala d’Actes, als baixos de l’Ajuntament, etc. organitzades per l’Ajuntament, i massa sovint de tipus institucional, si no hi ha pica pica que animi la cosa o els gegants i grallers, normalment són “quatre i el cabo”. També ajuden a salvar actes els xec-bebé, xec-hereu/pubilla (abans xec estudiant), xec jubilat, els pica-pica, donar alguna cosa gratuïta (llibres o material publicitari de Riudellots Comunica, etc.) i, com sempre, pagats amb els diners de tots.


Associacions:

L’Ajuntament no hauria de competir amb les entitats i associacions per fer actes, sinó que hauria de promoure i ajudar a les entitats i associacions, donant suport i subvencions a les activitats que aquestes vulguin desenvolupar i MAI organitzar activitats que correspondria al teixit associatiu des dels despatxos, perquè enlloc de formar teixit es desfà. Fa falta organitzar una coordinadora d’entitats i associacions, sense representants polítics o institucions pel mig, que el poble tingui veu i que sigui el poble que vagi a fer les demandes a l’Ajuntament, no l’Ajuntament que demani a les entitats.


Biblioteca:

Des que ha quedat integrada dins la Casa de Cultura, la seva activitat ha quedat molt mitigada, i fins i tot infravalorada. Biblioteca, Casa de Cultura i Espai Jove no són incompatibles entre sí, s’ha de treballar en equip i rendibilitzar el màxim cada equipament sense fer ombra als altres.


Casa de Cultura:

Es va inaugurar el 2008, es continuen fent exposicions, es fan cursos i activitats diverses. És la funció normal d’una Casa de Cultura, tot i que els preus i algunes activitats no són massa populars. Potser s’hauria de mirar què falla i millorar-ho, i sobretot, valorar si la gestió és correcta.


Espai Jove:

Obert fa quatre dies (febrer 2011) ja ha començat amb polèmica perquè s’han hagut de cedir uns espais a l’escola “Riu d’Art”, una escola privada tot i que el nom, la publicitat i tot plegat podria fer pensar que és municipal, i no és així. Com diu el seu nom, encara és un espai jove i li falta rodatge per valorar-lo, la llàstima és que com sempre s’ha fet a Riudellots, es comença la casa per la teulada (edifici) abans de pensar en el contingut (projecte d’usos i activitats).


Patrimoni:

Millor obviar el tema, perquè el poc patrimoni que teníem al casc urbà del poble, al barri vell, malauradament ja quasi no existeix. Rèquiem pels carrerons estrets que envoltaven ca la Plana (carrer de la Cellera i carrer Petit) i pels masos que encara alguns hem vist, com ca la Plana, cal Pastor, can Merla, can Jan, etc. No ens mirem més el melic amb el que hem perdut i mirem de no perdre més patrimoni. La majoria de barris vells són intocables, i sinó, us imagineu passejar pel barri vell de Girona i en lloc de trobar carrerons estrets, alguns més inaccessibles que d’altres, ens trobéssim amb grans carrers i voreres amples? no senyors, el poc que tenim, ho hem de conservar!


Publicacions:

Estem de sort, perquè l’Ajuntament regala les revistes municipals (El Cric), els llibres i els DVD que fan, com que la cultura no té preu ... A CIU sempre els ha agradat fer obsequis a la població, ja es va començar en l’últim mandat de l’alcalde Josep Micaló, amb els DVD de la festa major i aquest any es continua amb el llibre de l’escola. Si no el teniu encara hi sou a temps, al web municipal es publicita dient que l’Ajuntament entregarà un exemplar per família.


Sala d’Actes Municipals:

Una sala molt maca, molt nova, però poc rendibilitzada. Tothom sap que invertir en cultura no és rendible en un primer moment, sinó que és una inversió de futur, una inversió no fungible, un actiu pel creixement personal, social, educatiu, etc. de les persones. Normalment, la programació deixa molt per desitjar i poques vegades es publiquen fotos on surti el públic, per què serà? El dia que s’omple una mica ... sí, però costa, eh? Els primers anys tothom sap que costa engegar qualsevol projecte, però si més no, veure un tipus de projecte, de planificació, de rumb, per saber com rendibilitzar aquesta magnífica sala d’actes.

Llàstima la seva infrautilització, demà (12 de maig) hagués estat una magnífic escenari pel gran debat electoral que esperem.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada