dimecres, 4 de maig del 2011

Dubtes i inquietuds preelectorals (II): pubillatge a Riudellots.

La modèstia és una virtut important. S’ha intentat recuperar la tradició de l’hereu i de la pubilla i els joves no s’han engrescat massa en participar-hi tot i els 300 euros. Per què s’ha de renovar Cristina Adroher com a pubilla per segon any consecutiu? si no hi havia cap noia riudellotenca que volgués ser pubilla el 2010 no hi havia d’haver pubilla, era la voluntat del poble i el de les noies d’aquesta promoció!


Als 70 o 80 ja hi havia hagut una primera temporada de l’elecció de pubilla, però per algun motiu es va deixar de fer. Als 90 es va intentar recuperar aquesta tradició catalana, però tampoc va arribar a bon port. A l’any 2003, la recent alcaldessa aleshores, Montserrat Roura, va intentar recuperar de nou aquesta tradició, però tot i que els primers anys semblava que anava prou bé, si al final no funciona i la gent no s’engresca s’ha de saber escoltar el poble i no intentar fer funcionar a cop de talonari el que el poble, la seva gent, el seu jovent, no desitja.


Resumint aquests últims anys, trobem que del 2003 al 2005 tant teníem candidats a pubilla com a hereu. A l’any 2006 curiosament solament trobem que hi havia candidates a pubilla i no teníem candidats a hereu. En l’edició següent, el 2007, ja no va caldre votació perquè només hi havia dos candidats i l’elecció va ser directa. La “tradició”, si ho podem dir així, es va “normalitzar” els anys 2008 i 2009 fins que en l’edició del 2010 han sortit els “condicionants”. En el programa de la Festa Major 2010 teníem 9 candidats a hereu i 1 candidata a pubilla (Núria Roura Puigdevall) que es va “esfumar”. Al final varen renovar la pubilla del 2009, Cristina Adroher, per al 2010, i ara trobem que forma part de la llista de CIU a les properes municipals.


Tothom és lliure de fer, participar i involucrar-se on vulgui i amb qui vulgui, però no és gaire ètic que una representant de la candidatura de CIU, en plena campanya electoral, assisteixi com a pubilla a la XXV diada del jubilat, un dinar pagat per l’Ajuntament de Riudellots (o sigui, els contribuents) i on molt probablement l’alcaldessa en el seu discurs farà èmfasi de TOT el que ha fet aquests 4 anys passats, del centre per a la gent gran, ... bla bla bla. Per ser justos, en aquesta celebració hi haurien de poder assistir com a convidats especials els dos altres candidats, Paola Estrada (IPR) i Guillem Burset (SI), i també poder fer el seu discurs. Això si que serien igualtat de condicions amb els diners de tots!


La premsa i els partits a l’oposició es varen fer ressó d’aquesta problemàtica:

Riudellots aprova el projecte del Foodlab (15 de juliol 2010, el punt)

Es ven pubilla i hereu! P.V.P.: 300 € (15 de juliol, Bloc Riudellots de Tots. SI)

Pubilles i hereus ‘comprats' (17 de juliol 2010, El Punt)

Unes condicions inoportunes a Riudellots (19 de juliol 2010, el Punt)

El pubillatge de Riudellots (25 de setembre 2010, el Punt)

Eduard Berenguer i Cristina Adroher, hereu i pubilla (9 d’octubre 2010, El Punt)

L’Ajuntament només premia els estudiants que són candidats a pubilla i hereu (Novembre 2010, butlletí 54 d’Independents per Riudellots)

Premien estudiants només si concursen per hereu i pubilla (2 de desembre 2010, diari de Girona)



2 comentaris:

  1. Hola! la diada dels jubilats no surt publicitada a la web municipal, que esperen a publicitar-ho quan oficialment ja estiguem en campanya? je, je

    ResponElimina
  2. neu etivocats pk si k surt la XXV diada del jubilat xo amb dia etivocat (15 abril) http://www.riudellots.cat/llista_actes_detall_web.asp?ref=224

    ResponElimina